Poslanica ob Mednarodnem dnevu plesa 2023

29. aprila praznujemo mednarodni dan plesa, ki ga svetovna organizacija za uprizoritvene umetnosti ITI ‒ International theatre institute tradicionalno obeležuje s poslanico izbrane_ga ustvarjalke_ca iz vrst scenskih umetnosti. Za letošnjo poslanico je izbrala YANG Liping, plesalko in koreografinjo iz Kitajske.

V Društvu za sodobni ples Slovenije (DSPS) in JSKD – področje plesne dejavnosti smo v letošnjem letu k pripravi poslanice povabili Iztoka Kovača, plesalca, koreografa, pedagoga, umetniškega vodjo in direktorja Zavoda EN-KNAP in Centra kulture Španski borci ter letošnjega prejemnika nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo, ki jo podeljuje DSPS.

Prav tako bomo člani slovenske plesne skupnosti dan proslavili s posebnim, sedaj že tradicionalnim javnim dogodkom. Javna plesna intervencija ob mednarodnem dnevu plesa bo potekala v soboto, 29. 4., v središču Ljubljane. Imela bo format instantne kompozicije, ki se ji lahko priključi kdorkoli.

Letošnja tematika intervencije je PLES = STIČIŠČE. Plesalci se bodo srečali na stičišču poti ‒ »križišču«, ki kot komunikacijska oblika prostora upodablja točko združevanja različnih poti, tokov in smeri.

Vsebino dogodka v sodelovanju s profesionalnimi plesalci mlajših generacij tudi letos pripravljata Urška Centa in Kristýna Šajtošová iz Platforme NEST. Sodelovanje in soustvarjanje v plesni intervenciji je široko odprto vsem interesentom, ki prepoznavajo pomembnost povezovanja za kolektivni premik navzgor. Krovna koordinacija poteka pod okriljem Društva za sodobni ples Slovenije (DSPS).

Fotografije: Tanja Likeb

Poslanica ob mednarodnem dnevu plesa 2023

Ples imam rad.
Nekako pritihotapil se mi je v življenje.
In me zaznamoval.
V vseh njegovih nepredvidljivih oblikah.

Na odru najraje gledam ples, ki je tam z razlogom, ki me prepriča in ni kičast. Dober ples je zame poezija gledališča.
Dobre plesalke in plesalci si upajo pred vami iskreno razgaliti svojo osebnost, svoje sanje, strahove in svoje nepopolnosti. Svoje natrenirano telo, um in duh so sposobni osredotočiti na en sam trenutek ‒ in se popolnoma razdati. Plesalke in plesalci so v glavnem mlajši od ostalih umetnikov. Zaradi minljive narave njihovega kompleksnega instrumenta mi v primerjavi s tistimi, ki lahko ustvarjajo tudi v pozni starosti, delujejo kot kometi na zvezdnem nebu. Dozoreti morajo hitro, v množici teles najti lastno orbito, prepotovati širne razdalje, da bi, izbrani v stiku s pravo atmosfero, lahko veličastno zažareli.

Izkažimo jim spoštovanje,
izkažimo spoštovanje plesu,
omogočimo mu mesto v družbi, ki mu pripada,
omogočimo mu mesto v družbi, za katerega so si prizadevale generacije,
predvsem pa se plesu prepustimo ‒ skupaj!
Odkrivajmo ga vedno znova, saj ples je že v nas.
Tako kot zvezdno nebo okoli nas.

Iztok Kovač

foto: Andrej Lamut

Iztok Kovač, umetniški vodja in direktor Zavoda EN-KNAP in Centra kulture Španski borci, je mednarodno uveljavljeni koreograf, pedagog, ustvarjalec in plesalec s področja sodobnega plesa. Kovač je v slovenskem kulturnem prostoru osrednje ime novejše plesne zgodovine, saj je poleg Pie in Pina Mlakarja edini predstavnik, ki ga navaja tudi Oxford Dictionary of Dance avtoric Debre Craine in Judith Mackrell.

Leta 1993 je pod okriljem festivala Klapstuk v belgijskem Leuvenu ustanovil mednarodno plesno skupino EN-KNAP in jo leto kasneje v Ljubljani registriral kot produkcijski zavod EN-KNAP. Kasneje je ustanovil mednarodno plesno skupino EN-KNAP Group, prvi stalni ansambel za sodobni ples pri nas, in produkcijo preusmeril na repertoarno delovanje. Ko je Zavod EN-KNAP prevzel vodenje Centra kulture Španski borci, je ta postal domicil skupine in prostor, v katerem je kot umetniški vodja odgovoren za domači in mednarodni program. V dolgoletnem delovanju je svojo estetiko razvil v prepoznaven zaščitni znak, o čemer pričajo številne najuglednejše domače in mednarodne nagrade, med njimi nagrada revije Time Out za predstavo »Kako sem ujel sokola« ter nagrada Prešernovega sklada, ki jo je prejel kot prvi predstavnik sodobnega plesa pri nas. Več informacij: https://koreografski.info/iztok-kovac/